Met een cafetariaplan doe je een loonkostenbesparing. Klopt dit?

18 september 2020Compensation & Benefits

De laatste jaren wint het cafetariaplan aan belangstelling. Mijn eerste cafetariaplan werkte ik in 2015 uit in de financiële sector. Sindsdien zijn er nog heel veel plannen gevolgd in zowel grote als kleinere organisaties. Tijdens de intake, maar ook nog tijdens zo’n traject (want ja, je moet toch wel een aantal dingen uitwerken en afstemmen om te starten met het cafetariaplan) voel ik vaak dat de werkgever verwacht dat hij met zijn cafetariaplan een loonkostenbesparing zal kunnen realiseren. Hier en daar lees ik ook “een cafetariaplan zorgt voor een loonkostenbesparing.”

Klopt dit wel?!

Tijd voor verduidelijking!

CONCLUSIE: een cafetariaplan heeft veel voordelen maar een loonkostenbesparing hoort daar niet bij. Althans geen directe loonkostenbesparing. Toch ben ik ervan overtuigd dat je door de implementatie van een cafetariaplan zorgt voor meer tevreden werknemers die beter presteren en langer blijven. Aldus zorgt je cafetariaplan al zeker voor een indirecte loonkostenbesparing.

Wil je meer te weten komen over het cafetariaplan ?

Bedrijfsvoorheffing

Kan een groepsverzekering deel uitmaken van een cafetariaplan? De autoriteit voor financiële diensten en markten (FSMA) hanteert hierover een strikt standpunt. Aangezien het cafetariaplan met betrekking tot aanvullend pensioen wettelijk geregeld is, kan een cafetariaplan met enkel keuzevrijheid rond dat aanvullend pensioen wel. Zodra ook andere voordelen zoals bedrijfswagens, vakantiedagen, aandelenopties of uitbetalingen in cash worden aangeboden, kan het voordeel aanvullend pensioen hier niet aan toegevoegd worden.

opleiding cafetariaplan

In oktober plannen wij de opleiding “Ontwerp en beheer(s) je bedrijfseigen cafetariaplan” waarin we de ins & outs van het cafetariaplan van A tot Z bespreken.

Kan je niet wachten tot dan? Bekijk de opleiding nu al on demand.

Eindejaarspremie

Kan je de eindejaarspremie omzetten naar andere extralegale voordelen ? Of je de eindejaarspremie kan omzetten, hangt af van de rechtsbron die de eindejaarspremie regelt. In heel wat sectoren (paritaire comités) is het recht op een eindejaarspremie geregeld in een sector-cao. Enkel wanneer deze cao omzetting naar andere voordelen toelaat, kan je de eindejaarspremie omruilen in het cafetariaplan. Zonder uitdrukkelijke toelating tot afwijking kan je immers niet afwijken van deze hogere rechtsbron.

Kan je de eindejaarpremie PC 200 omzetten naar andere extralegale voordelen ? Op basis van de huidige cao-tekst is dit mogelijk. Dit kan ofwel door het sluiten van een bedrijfscao waarin voor de hele organisatie wordt afgeweken van de sector-cao ofwel door het sluiten van individuele overeenkomsten met de werknemers over het afwijken van de sector-cao. Aangezien de sociale partners binnen PC 200 liever geen ondernemingscao’s ondertekenen met betrekking tot de omzetting van een eindejaarspremie naar keuzebudget in een cafetariaplan, is de kans reëel dat de omzetting op basis van een individueel akkoord met de betrokken medewerkers zal moeten gebeuren. Kan je nu nog de eindejaarspremie van 2020 omzetten naar keuzebudget in een cafetariaplan? Ja dat kan, maar dan is het nu tijd voor actie!

Pin It on Pinterest