Kan een wandelvergoeding als onderdeel van ons Mobility Plan?

17 mei 2018Compensation & Benefits, Mobiliteit, Welzijn op het werk

Kan ik mensen die te voet naar het werk komen “belonen”?

Kan een wandelvergoeding als onderdeel van ons mobility plan?

De wandelvergoeding geniet momenteel geen RSZ-vrijstelling; De fietsvergoeding en de auto wel. Waar is de logica? Tijd voor een wijziging van wet of RSZ-standpunt?

Zowel wetgever als werkgever treffen de laatste jaren maatregelen om alternatieven voor Koning auto aantrekkelijker te maken:

  • Bedrijven voeren een mobiliteitsplan al dan niet als onderdeel van een ruimer cafetariaplan;
  • Begin mei werd de wet omtrent de mobiliteitsvergoeding gepubliceerd (inwerkingtreding: 1 01 2018)
  • De (para)fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding werd expliciet uitgebreid naar de speed pedelecs

Blijven de wandelaars of pendelaars die een deel van hun woon-werktraject te voet afleggen in de kou staan? Wie met de fiets naar het werk komt of de wagen inruilt voor een mobiliteitsvergoeding, houdt hier aan het eind van de maand een mooi extra centje aan over.

Wie met het openbaar vervoer komt, krijgt wel een (gedeeltelijke) terugbetaling van de abonnementskost, maar wordt daar financieel niet beter van.

Waarom niet starten met een wandelvergoeding voor wie (een deel van) zijn traject te voet aflegt?! Je bepaalt als werkgever zelf het bedrag per gestapte kilometer. Fiscaal geniet de tussenkomst een vrijstelling tot 33,30 EUR per maand.

In deze video ontdek je in 1 minuut de basisprincipes:

Wil je zelf leren hoe het werkt?

In onze opleiding “Cafetariaplan, hoe begin ik eraan?” zoomen we in op flexibel verlonen. Mobiliteit komt hier uitgebreid aan bod, nu het aanbieden van mobiliteitsvoordelen in een cafetariaplan erg aantrekkelijk is.

Via het maandelijks webinar update arbeidsrecht krijg je elke maand een overzicht van de recente wetswijzigingen. In het webinar van juni worden de mobiliteitsvergoeding én het mobiliteitsbudget besproken. Een wandelvergoeding is vandaag niet wettelijk geregeld.

Pin It on Pinterest