Kan een wandelvergoeding als onderdeel van ons Mobility Plan?

15 oktober 2020Compensation & Benefits, Mobiliteit, Welzijn op het werk

Kan ik mensen die te voet naar het werk komen “belonen”?

Kan een wandelvergoeding als onderdeel van ons mobility plan?

De wandelvergoeding geniet momenteel geen RSZ-vrijstelling; De fietsvergoeding en de auto wel. Waar is de logica? Tijd voor een wijziging van wet of RSZ-standpunt?

Zowel wetgever als werkgever treffen de laatste jaren maatregelen om alternatieven voor Koning auto aantrekkelijker te maken:

  • Bedrijven voeren een mobiliteitsplan al dan niet als onderdeel van een ruimer cafetariaplan;
  • Begin mei 2018 werd de wet omtrent de mobiliteitsvergoeding gepubliceerd (inwerkingtreding: 1 01 2018). Intussen weten we dat deze ook weer zal verdwijnen vanaf 1 januari 2021 ingevolge rechtspraak van het Grondwettelijk Hof.
  • De (para)fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding werd expliciet uitgebreid naar de speed pedelecs

Wie (een deel van) de woon-werkverplaatsing met de fiets aflegt, houdt hier aan het eind van de maand een mooi extra centje aan over. Wie met het openbaar vervoer komt, krijgt wel een (gedeeltelijke) terugbetaling van de abonnementskost, maar wordt daar financieel niet beter van.

Maar wat met de wandelaars? Blijven de wandelaars of pendelaars die een deel van hun woon-werktraject te voet afleggen in de kou staan?

De RSZ sluit een eventuele wandelvergoeding niet uit uit het loonbegrip zodat er wel RSZ-bijdragen op verschuldigd zijn.

De fiscus voorziet echter een meer algemene regeling voor tussenkomsten betaald door de werkgever in het woon-werkverkeer. Bij gebruik van een ander vervoermiddel dan het openbaar vervoer of door de werkgever georganiseerd gemeenschappelijk vervoer, geldt een fiscale vrijstelling van maximaal 34,20 euro per maand (bedrag inkomsten 2020). De Administratieve Commentaar bevestigt uitdrukkelijk dat woon-werkverplaatsingen die te voet worden afgelegd worden beoogd door de fiscale vrijstelling (Comm. IB 38/16).

Waarom dus niet starten met een wandelvergoeding voor wie (een deel van) zijn traject woon-werk te voet aflegt?! Je bepaalt als werkgever zelf het bedrag per gestapte kilometer. Fiscaal geniet de tussenkomst een vrijstelling tot 34,20 euro per maand.

In deze video ontdek je in 1 minuut de basisprincipes:

Opleiding volgen over dit thema?

Opleiding cafetariaplan

🤓 Op 1 dag kom je alles te weten over het cafetariaplan: wat zijn de regels, hoe begin je eraan, waar moet je op letten.

🏆 Na deze opleiding ben je helemaal vertrouwd met de werking van het cafetariaplannen. Je begrijpt de voordelen maar ook de eventuele nadelen.

🔝 De trainer van deze opleiding is een jurist die van bij de start van het concept cafetariaplan betrokken was. Ze implementeerde al vele cafetariaplannen met verschillende dienstverleners. De juridische achtergrond én de achterliggende berekeningen hebben voor Els geen geheimen.

🤟Verkies je opleiding op locatie met persoonlijk contact met trainer en andere deelnemers?

🧮Met onze handige excel rekentool ga je nadien zelf aan de slag!

🌱 Ontdek hier de eerste les van de on demand opleiding gratis.

Pin It on Pinterest